Çar. Tem 9th, 2025
0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Beşparmak Dağlarında bir süredir devam eden maden arama ve çıkarma çalışmaları geniş çaplı tahribata neden olmaktadır. Maden ocaklarının geniş alanlara yayılan çalışmaları ve sebep olduğu zararları yerinde görmek, bu konuda toplum duyarlılığını arttırmak amacıyla 24 Kasım Pazar günü düzenlenen etkinliğe Zirve Dağcılık Marmaris Şubesi olarak bizde katıldık.

 

Özellikle Karakaya bölgesinde bulunan silis madeni kazısı geniş bir alanı kaplamakla kalmayıp cevherin elde edilmesi sırasında çıkarılan çok miktardaki malzemenin yakında bir başka yere boşaltılmasıyla kaybedilen alan ikiye katlanmaktadır.

 

Korunması gereken bölge çoğunluğu gnays kayalarından oluşan çok özel yüzey şekilleriyle ünlü.

 

Bölgede 1994 yılından beri çalışmalar yapan Dr. Anneliese Peshlow-Bindokat, rastlantı eseri bulunan bir kaya resmi üzerine çalışmalarını genişletmiş ve bugün belirlenen sayı 170 e ulaşmıştır. Geç Neolitik-Erken Paleolitik dönemlere (MÖ 6000 – 4000) yıllarına tarihlenen ve benzerleri bulunmayan, dönemin “düğün töreni”, “dans sahnesi” gibi temaları işleyen, sosyal yaşantının aktarıldığı resimler bölgenin değerini defalarca arttırmaktadır.

 

Dr. Anneliese Pechlow-Bindokat’ın çalışmaları ile ilgili geniş bilgi için lütfen…

http://www.latmos-felsbilder.de/01.php?l=eng

 

Faaliyet sırasında Nurcan Bahar NTV muhabirine bir röportaj verdi. İzlemek için lütfen…

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kGQ9x1flqpg

 

Latmos’u kurtarmak için düzenlenen faaliyete; Aktüel Arkeoloji dergisi (http://www.aktuelarkeoloji.com.tr), EKODOSD Kuşadası (http://www.ekodosd.org), Milas Mimarlar Odası ve ikiyüze yakın kişi katıldı.

 

Nail Şenkal

Marmaris 24 Kasım 2012

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

By admin

İlgili Mesajlar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »