
Kalealtı Tırmanış Bahçesi
10
Kalealtı mevkiinde bulunan bu ihtişamlı kayalar İzmir – Selçuk yolundan geçen birçok dağcının uzun zamandan beri dikkatlerini çekiyordu. Kaya tırmanışı meraklıları için yeni ve güzel bir seçenek olan Kalealtı her geçen gün dahada çok ziyaretçi çekiyor.
Genel bilgi Kalealtı mevkiinde bulunan bu ihtişamlı kayalar İzmir – Selçuk yolundan geçen birçok dağcının uzun zamandan beri dikkatlerini çekse de 2008 yılına kadar söz konusu bölgede herhangi bir çalışma yapılmadı. İzmir Kaynaklar ve Antalya Geyik Bayırında rotalar açan değerli sporcular; Sinan Demirtaş ve Evren Kirazlı’nın 2008 yılından bugüne kadar sürdürdükleri özverili çalışmalar sayesinde ilk boltlu rotalar açılmış oldu. Zirve Dağcılık Söke Temsilcisi Özel Pak, Zirve Dağcılık Selçuk Şube Başkanı Özgür Aydoğan ve Zirve Dağcılık Genel Merkezinin destekleri ile bölge 2009 yılı sonunda yerli ve yabancı birçok dağcının dikkatini çekmeye başladı. 31.10.2009 ve 01.11.2009 tarihleri arasında Kalealtı 1 bölgesinde Zirve Dağcılık Kulübünün gerçekleştirdiği eğitim ve kaya tırmanışı faaliyetinde Türkiye dağcılığının önde gelen isimlerinden biri olan Zirve Dağcılık Genel Başkan yardımcısı Tunç Fındık’ın da katılması bölgeye olan ilgiyi arttırdı. Aynı günlerde Zirve Dağcılık Kulübünün deneyimli eğitmeni Hakan Arsan’ın da eğitim faaliyeti düzenlemesi ile Kalealtı Tırmanış Bahçesindeki ilk şenlik gerçekleşmiş oldu.
Bölgenin tarihi Bölge halkı Kalealtı 1 mevkiindeki kayaların dik ve yüksek oluşunu Efes Antik Şehri için buradan taş kesildiği söylencesine dayandırsa da bununla ilgili bilimsel bir kaynak henüz yayınlanmamıştır. Yüksekliği yaklaşık 100 metreyi bulan bu kayalardaki irili ufaklı oyuklar aynı zamanda birçok kuş türüne yuva olmaktadır. Zemindeki oyuklarda yakın zamana kadar insan kemikleri olduğu bilinmekte fakat define avcıları bu küçük mağaraların altını üstüne getirdiğinden bugün için gidip görülecek bir şey kalmamıştır.
Rotalar
Karayolu ile ulaşım
Kalealtı Tırmanış bölgesi İzmir’e yaklaşık 60 km mesafededir. Eski yolu kullanarak Selçuk ilçesine doğru ilerledikten 58 km sonra sola devam eden Belevi yol ayrımını göreceksiniz. Haritada sarı ile çizdiğimiz bu yolu tercih edecekseniz Belevi sapağından sola dönüp 200 metre gittikten sonra yol ikiye ayrılacaktır. Sağa Belevi merkezine değil sola eski yola devam etmelisiniz. 1 km. sonra demir yolu üzerindeki hemzemin geçide geleceksiniz. Hemzemini geçtikten 100 metre sonra Keçi kalesinin bulunduğu dağın eteğine geleceksiniz. Yol burada sağa devam edecektir fakat siz sola devam etmelisiniz. 1,5 km sonra sol tarafta Kalealtı 2 dediğimiz vadiyi göreceksiniz. Bulunduğunuz yolda 700 metre daha ilerlediğinizde Kalealtı 1 dediğimiz vadiyi göreceksiniz. Sağa doğru ilerleyen toprak yol sizi kayaların 15 metre yakınına kadar ulaştıracaktır. Kalealtı Tırmanış Bahçesi Belevi yol ayrımına 5 km Selçuk ilçesine ise 16 km mesafededir. Belevi yol ayrımından Kalealtı Tırmanış Bahçesine kadar devam eden yolun tamamına yakını asfalttır.
Otobanı kullandığınızda ise haritada kırmızı renkte çizdiğimiz yolu izlemelisiniz. İzmir’den Aydın istikametine giderken Efes veya Selçuk tabelalarını takip edip otobandan ayrıldıktan 2,5 km sonra eski yola girmiş olacaksınız. Yaklaşık 800 metre düz ilerledikten sonra ise yukarıda tarif ettiğimiz Belevi yol ayrımını göreceksiniz. Bundan sonra izleyeceğiniz yol yukarıda tarif edildiği gibidir.
Demiryolu ile ulaşım Demiryolu ile ulaşmak istediğinizde inmeniz gereken yer Selçuk ilçesidir. Trenden indikten sonra güneybatı yönüne 500 metre yürüyerek Selçuk otogarına ulaşabilirsiniz. Buradan İzmir veya Tire yönüne giden minibüslere binerek Belevi merkezine gidebilirsiniz. Belevi merkezinden Kalealtı Tırmanış Bahçesine maalesef araç yok fakat Kalealtı Tırmanış Bahçesi’nin Belevi merkezine uzaklığı 6 km kadardır.
Kamp alanı Daha öncede belirttiğim gibi Kalealtı 1 bölgesinin içine kadar arabayla ulaşım mümkün. Yolun bir kısmı toprak olsa da her türden araç ile gelinebilecek kadar düzgün bir yol. Yolun sonunda araçları park ettiğiniz düzlüklerde çok sayıda çadır kurulabilecek düzgün alanlar bulunmakta. Yaz aylarında çanak gibi güneşi emmesi nedeniyle oldukça sıcak olan kalealtı sonbahar ve kış aylarında ise kışın hafif geçmesi nedeni ile diğer birçok tırmanış bahçesinin aksine tırmanmaya elverişli oluyor. Kampın hemen yanındaki mandalina bahçesi içinde su kaynağı bulunmaktadır. Fakat su alamama ihtimale karşı tedbirli olmakta fayda vardır. Kamp alanın üç tarafı tırmanış yapılabilecek kaya bloklarıyla çevrilidir. Sadece güneydoğu yönü açık olan Kalealtı Tırmanış Bahçesinde tırmanışlar kuzey ve kuzeybatıdaki duvarlarda gerçekleşmektedir.
Kaya yapısı ve türü Yukarıda da belirttiğim gibi Kalealtı kayalarındaki irili ufaklı oyuklar birçok kuş türüne yuva olmaktadır. Kuşların hareket ettirdiği ve aşağıya düşürdüğü irili ufaklı taşlar aşağıda bulunan bütün sporcular için risk içermektedir. Ayrıca sıcağın etkisiyle genleşen taşlarında zaman zaman kopup aşağıya düştüğüne şahit olduk. Bu iki konuda dikkatli olunması son derece önemlidir. Güzel gri kireç taşından olan ve uzunluğu bazı yerlerde 100 metreyi bulan kayalıklar oldukça masif ve aslında pek de belirgin çatlak hatları içermiyor, daha çok yüzey rotaları var.
Nerede konaklanır ? Meral Otel-Selçuk Tel: (+90-232) 892 27 80 Selçuk Öğretmen Evi Tel: (+90-232) 892 68 50
Çevrede gezilecek yerler Keçi Kalesi, Belevi Anıt Mezarı, Efes Antik Şehri, Artemis Tapınağı, St. Jean Kilisesi, Yedi Uyurlar, Selçuk Kalesi, İsabey camii, Meryemana evi, Kümbetler ve diğer Selçuklu yapıları, Pollio Su Kemeri, Şirince Köyü, Lokomotif Müzesi, Sütini Mağarası ve diğer mağaralar bölgede görülmesi gereken başlıca yerlerdir.
Alışveriş ve malzeme temini Kalealtı Tırmanış Bahçesini ziyaret edecek olan sporcuların alışveriş ve malzeme temini konusundaki en yakın seçeneği araç ile 5-10 dakikadaki Belevi çarşısıdır. Belevi halk pazarı Pazar günü kurulmaktadır. Teknik malzeme konusunda çıkacak sıkıntılarda Zirve Dağcılık Selçuk Şubesi size yardım edebilecek en yakın seçenektir.
Önemli Telefon Numaraları
Araştıran ve yazan: Özgür Aydoğan Bu sayfadan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. www.anadolucografyasi.com |